Gebruikt u vandaag gas/dampfilters? Hoe weet u wanneer deze aan vervanging toe zijn? Door het uitvoeren van een RI&E moeten bedrijven weten aan welke verontreinigingen de medewerkers worden blootgesteld. Na het volgen van de arbeid hygiënische strategie kan men voor de rest risico’s filters gaan gebruiken. Maar hoe weten we nu wanneer de filter aan vervanging toe is?

3M gas-dampmaskers, vervang tijdig uw filters!

Daarvoor moeten we allereerst de werking van actieve kool uitleggen: voor het tegenhouden van gassen en dampen wordt er gebruik gemaakt van verschillende technieken. Fysieke adsorptie, chemische adsorptie en chemische reactie. Het filtermateriaal bestaat uit verbrand hout of bijvoorbeeld kokosnootbast dat met een stoomproces is opengewerkt, zodat er heel kleine kanaaltjes in het filtermateriaal ontstaan. Organische dampen zullen via fysieke adsorptie in deze kanaaltjes worden vastgehouden. Een beperkte techniek is de chemische adsorptie, op deze manier gaat ozon een directe reactie aan met het kooloppervlak. Door een coating aan te brengen op het actieve kool kan er voor worden gezorgd dat specifieke chemicaliën zoals zuren, chloor, ammoniak, etc. worden afgevangen.

Als de actieve kool verzadigd is, zal het product doorheen de filter dringen. Op dat ogenblik ruikt of proeft u het gas/de damp. Deze waarschuwingsmiddelen zijn vaak individueel en niet altijd betrouwbaar. Bij geurwaarneming moet de verontreiniging wel goede waarschuwingseigenschappen hebben (reukgrens beneden de grenswaarde) en men moet rekening houden met gewenning en verkoudheid.

Beste is om een vervangschema te maken en deze aan te houden tenzij de werknemer voor de vastgestelde vervangtijd de verontreiniging ruikt of proeft.
Enkele tips:

  • Selecteer de juiste filter voor de contaminanten;
  • Selecteer de juiste filter in functie van de concentratie;
  • Selecteer het juiste masker in functie van het gezicht (maat, baarden,…);
  • Selecteer CE gekeurde producten met garantie van productiecontrole;
  • Bewaar het masker op een schone plaats.

Het belang van comfort
Het hoge draagcomfort van de 3M half- en volgelaatsmaskers helpt om naleving in de werkplaats te verzekeren: goede gewoontes aanleren wordt zo gemakkelijker!
U kan kiezen uit een onderhoudsvrije oplossing (4000 reeks) of het volledige pakket van maskers met vervangbare filters. De 3M halfgelaats- en volgelaatsmaskers zijn voorzien van het speciale Cool Flow uitademventiel. Dit zorgt voor een aangenaam gevoel tijdens het dragen. Bovendien kunnen de filters snel en veilig op hun plaats worden geklikt met het betrouwbare 3M bajonetkliksysteem. Afhankelijk van het filter dat u heeft geselecteerd, beschermt uw masker tegen stof, gassen en dampen of een combinatie daarvan.

Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.