Gehoorschade als gevolg van omgevingslawaai is een van de meest voorkomende beroepsziekten. Het fnuikende aan gehoorschade is dat je het pas opmerkt als het al te laat is: eenmaal afgestorven trilhaartjes in het inwendige oor groeien niet meer aan. Met passende gehoorbescherming moet gehoorverlies worden voorkomen. Maar hoe weet u of deze gehoorbescherming effectief is?

10 seconden voor een beschermd gehoor

In Veiligheidsnieuws 3 van 2014 hebben wij u geïnformeerd over het gehoorbeschermingsprogramma van 3M: in 4 stappen naar een beschermd gehoor. Om uw geheugen op te frissen, nemen we de verschillende stappen nog even in vogelvlucht met u door.

Stap 1: Inventarisatie
Om uw medewerkers te kunnen beschermen tegen gehoorschade, zult u moeten beginnen met het in kaart brengen van de risico’s. Intersafe biedt u verschillende methoden en middelen waarmee u de geluidsniveaus op de werkplekken kunt inventariseren.

Stap 2: Evaluatie van de risico’s
Na inventarisatie volgt evaluatie, oftewel de lawaairichtlijn. Eén van de richtlijnen die hierbij van belang is, is 2003/10/EG. Deze richtlijn borgt de bescherming van medewerkers tegen fysieke risico’s en regelt de minimumvoorschriften voor gezondheid en veiligheid met betrekking tot de blootstelling aan lawaai.

Stap 3: Het selecteren van de juiste gehoorbescherming
Gehoorschade voorkomt u met behulp van gehoorbeschermers. De juiste (soort) gehoorbescherming kiest u door niet alleen rekening te houden met de hoeveelheid lawaai, maar ook met andere factoren. Dit kunnen persoonlijke factoren zijn (zoals bijvoorbeeld een werknemer die moeite heeft met het inbrengen van oordoppen), maar ook omgevingsfactoren, zoals een vuile of warme werkomgeving.

Stap 4: Validatie, training en motivatie
Gehoorbescherming is alleen van nut wanneer deze altijd en op de juiste manier wordt gedragen. Uit onderzoeksgegevens van 3M blijkt echter dat de gekozen gehoorbescherming in maar liefst 28 tot 49% niet afdoende dempt. Met andere woorden: bijna 1 op de 3, tot zelfs de helft van de medewerkers is onvoldoende beschermd tegen gehoorschade! (Aldus onderzoek van 3M.)

Met alleen het verstrekken van gehoorbescherming bent u er dus nog niet. Om de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers te borgen, moet u weten welke geluidsbescherming de gebruiker daadwerkelijk heeft. Een fit- of lektest is hierbij niet afdoende: met een fit- of lektest weet u alleen of de gebruikte gehoorbescherming voldoende afsluit. Een geslaagde lek- of fittest betekent dat het lawaai inderdaad gedempt wordt, maar geeft geen indicatie hoeveel demping er daadwerkelijk is.

Het 3M E-A-Rfit™ Validatiesysteem vertelt u hoe het gesteld is met de gehoorbescherming van de individuele medewerker. De 3M F-Mire technologie meet het gehoorbeschermingsniveau van de werknemer in slechts 10 seconden. Werknemers ontvangen hun eigen persoonlijke dempingswaarde en krijgen instructies over het inbrengen van de juiste oordoppen op de juiste manier.

Hoe werkt het 3M E-A-Rfit™ Validatiesysteem?
Het 3M E-A-Rfit™ Validatiesysteem werkt in drie eenvoudige stappen. Allereerst doen de werknemers hun oordoppen in. Vervolgens sluit u de werknemer aan op de microfoon met dubbel element. Deze microfoon meet de geluidsdemping van elke oordop, over een breedband geluidsspectrum met een frequentiebereik van 125 Hz tot 8000 Hz. Het systeem analyseert de gegevens binnen en buiten het oor en produceert vervolgens een persoonlijke dempingswaarde. U weet nu het individuele geluidsverminderingsniveau met de gebruikte gehoorbescherming.

Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.